Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Besa Lifestyle - Interview med stifterne af BLS

Vi har været forbi stifterne af BLS Hafnia, Besnik og Burim Miftari, for at tage en snak med dem i deres showroom i indre København. BLS er et brand, hvor man kan mærke stifternes passion og personligheder hele vejen igennem. Dette er utvivlsomt en af årsagerne til deres store succes i dag. I det følgende interview kan du læse om deres udfordringer på rejsen og få nogle gode råd, hvis du selv drømmer om at starte et brand.
BLS Interview

Hvad var den primære inspiration bag skabelsen af BLS, og hvad motiverede jer til at starte det?
Vi syntes, at mange i modebranchen tog sig selv meget højtideligt, og dem ville vi gerne provokere lidt. Desuden syntes vi, at mange af de etablerede danske brands lavede det samme slags tøj dengang, og det var en god måde at gøre sig bemærket på til at starte med. Alle vores venner lavede musik eller noget andet kreativt, så vi ville også gerne lave vores eget ved siden af skolen. Ingen af os havde desværre talent som musiker, men stil og mode havde altid været vores store passion, så det var oplagt at gå i den retning. Da vi hele tiden sagde ’bedøvende lifestyle’, fik vi den idé at printe det på T-shirts, og det blev en movement.

 

Hvordan har jeres personlige baggrund påvirket designprocessen og den kreative retning for BLS?
I starten, syntes vi ikke, det var noget, som var til vores fordel. Modebranchen var meget mere prætentiøs, og det ukendte var ikke noget, man ville associeres med på markedet. I takt med at community kom øverst på dagsordenen, og internettet gav brands som vores frit slag for at udtrykke sin egen identitet, og gøre som det passede os, blev det nemmere. Så blev det en kæmpe fordel, for vi kunne ting som andre brands ikke kunne, og vi kunne basere vores kreative fortælling om nogle miljøer og give indgangsvinkel til en verden, man ikke kender til.

 

BLS Interview

Hvordan vil I definere BLS? Og hvordan afspejles det i jeres design og marketingstrategier?

Vi er modstander af ordet ”plejer”. Hver gang vi har lavet noget stort, er det altid startet med: ”Jamen sådan plejer vi ikke at gøre”, så har vores svar altid været: ”Nemlig, for hvis I skal arbejde med os, skal I gøre noget, I ikke plejer, ellers behøves vi ikke være involveret. Ellers skaber vi ikke noget nyt og anderledes, og det er det, som vi er mega tilhængere af”. Vi er et brand, som tænker kreativt lige fra design til marketing.

 

Kan I dele noget om jeres designproces? Hvordan skaber I jeres kollektioner, og hvad er jeres kreative tilgang til at skabe nye kollektioner?
Kollektionerne skabes oftest i hverdagens rammer og ud fra de ting, som inspirerer os eller fylder i medierne, samt hvad vi laver og beskæftiger os med til hverdag. Under Corona havde vi eksempelvis ikke mulighed for at besøge vores familie i flere år, det kom så til udtryk på den kollektion, vi leverer nu på SS24 – Besa collection. Kollektionen er en hyldest til vores forfædre og kultur. I tråd med det er også den nye kollektion, som vi præsenterer under modeugen Diaspora Collection, som handler om folk med en baggrund, som ikke bor i deres hjemland, men er ude. På den her måde kan vi også snakke til forskellige kulturer og samfundslag ved at tage udgangspunkt i os selv. Der er eksempelvis også en kæmpe dansk Diaspora i udlandet, det glemmer man bare lige.

 

Her kommer lige en bonusinfo: På ”Polar Opposites” delte den Canadiske rapper Drake også samme fascination, og promoverede Albansk kultur med en kæmpestor albansk ørn på ryggen. Det skabte en kæmpe interaktion med det publikum i Danmark, som kendte til det, og gav det et kæmpe stamp of approval for, at det faktisk ikke bare er os, som synes det er sejt - der er flere.

BLS Interview

Hvordan navigerer I i en konkurrencepræget branche? Hvad gør BLS unikt i forhold til andres?
Det er det gamle ordsprog: ”Vær dig selv, for alle de andre er taget”. Med det sagt, er det også at gøre det, vi føler, er rigtigt for os. Men selv vi kommer også til at lave ting, som er trendbaseret, og oftest ser vi bare, at de her produkter ikke fungerer for os, selvom de gør for andre. Så det handler om at turde at gå til venstre, når alle går til højre – og det har vi gjort de 12 år, brandet har eksisteret, og det fungerer for os.

 

CITAT: ”MAN KAN KØBE SIG TIL

MANGE TING, MEN IKKE

GENSIDIG RESPEKT OG KÆRLIGHED

FRA ENS LOYALE

SUPPORTERE. VI TAGER IKKE

TINGENE FOR GIVET, OG VI

BEVARER BEGGE BEN PÅ

JORDEN.”

BLS Interview

Hvilken rolle spiller samfundet og dets subkulturer i BLS? Hvordan inkorporerer I disse elementer i jeres designs eller mission?
Det fylder rigtigt meget, og vi vil gerne være stemmen for de mennesker, som ingen stemme har. Vi hylder forskelligheder i stedet for at prøve at ignorere dem. Det er vigtigt for os, at modebilledet ikke bare er dikteret, men man også tager udgangspunkt i subkulturer, og hvad der fylder i forhold hverdagens helte. Mange subkulturer er også blevet populærkultur, og typisk starter trends i subkulturer. Det er BLS DNA at formidle netop det, og hvad der foregår i samfundet, og hvilken historie vi selv har. Vi går meget op i, at vores kollektioner er bygget omkring rigtige historier; om det så er det personlige eller samfundsmæssige og ikke bare noget tilfældigt. Derfor, spiller det en stor rolle for BLS, at kunne formidle denne storytelling, hvilket skinner igennem i alt fra content til tøjet. Kollektionerne begynder typisk med en historie, og derfra tager det fart og får en rød tråd. Det er præget af meget af den musik, vi hører, og de film vi ser, samt menneskerne omkring os af kreative sjæle og alt dette inkorporeres i vores designs og mission.

BLS Interview

Hvordan har I bygget og vedligeholdt jeres brandfællesskab? Hvad tror I, skaber den stærke tilknytning mellem jeres brand og jeres kunder?
At være tro mod hvem vi er. Man kan købe sig til mange ting, men ikke gensidig respekt og kærlighed fra ens loyale supportere. Vi tager ikke tingene for givet, og vi bevarer begge ben på jorden. Den danske jantelov er i den her situation meget brugbar og god for os som virksomhed.

 

Kan I tale om nogle udfordringer, I er stødt på undervejs med at etablere og drive BLS? Hvordan har I løst disse udfordringer?
Der har været så mange udfordringer, at det ville kræve en hel bog at forklare, men for at nævne nogle af dem, vil jeg klart sige at lære kunsten at producere tøj. Da vi startede, var vi meget unge og havde ingen erfaring, så det har krævet mange dyre lærepenge og tid brugt for at forstå sig på det. Men som vi plejer at sige på kontoret, handler det om at mestre tingene, selvom man er i lære.

 

BLS Interview

Kan I nævne nogle højdepunkter i løbet af brandets levetid?
Vi har altid været ret gode til at fejre store som små sejre. Det er vigtigt at give sig selv et skulderklap, når man gør noget godt. Vi er klart megastolte af, at vi var de første som fik lov at ændre farven på en Faxe Kondi flaske og at lave en spillertrøje med det Danske landshold og Hummel, som landsholdet spillede i i kampen mod Serbien. Det er en historisk begivenhed, man kan fortælle om resten af livet.

 

Hvordan ser I fremtiden for BLS? Har I planer om at udvide jeres produktsortiment eller udforske nye markeder?
Vi arbejder altid løbende på at udvide vores produktsortiment. En drøm, som vi altid har haft, er at lave sko – men vi ved også at for at udvikle, skal man også være villig til at betale de her dyre lærepenge, for det er ikke sikkert, det rammer med det samme. Så pt. udvider vi i kategorier som ikke er lige så krævende, vores accessorieskategori har i den seneste tid oplevet en stor udvikling, som vi er stolte af.

Hvilken betydning har bæredygtighed og etisk fremstilling for jer som brand? Hvordan arbejder I hen imod at være mere bæredygtige i jeres produktionsprocesser?
Det betyder meget. Vi stræber efter og arbejder hårdt for at vores leverandører har ordentlige vilkår og arbejdsforhold for deres medarbejdere. 70% af vores produktion er i Europa, i Portugal, og det er leverandører, vi besøger ofte. Vi har eksempelvis deltaget i et EU-finansieret program GCO (Grøn Cirkulær Omstilling), hvor vi gennemgik vores aftryk, så vi ved, hvor vi kan sætte ind for at blive mere bæredygtige.

 

Har I nogle gode råd til andre, der drømmer om at starte deres eget brand?
Man skal være klar på, at det tager tid, og alle mennesker har en holdning til, hvad man laver. Latterlig kritik skal prelle af på én som på GoreTex, men feedback med hold i skal man tage til sig. Man skal vide, at der vil komme mange udfordringer. Men vigtigst af alt skal man synes, det er sjovt, og det er noget som interesserer en. For hvis man mister interessen og stopper hver gang noget bliver svært, bliver det et langt liv.