Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Gucci Mane: En yderst kriminel raplegende

Gucci Mane er en amerikansk, kriminel, ikonisk og flamboyant rapper. Han har siddet i fængsel flere gange, lavet et hav af hits og er definitionen på et modeikon. Hvad du måske ikke ved er, at du kan købe hans aflagte tøj på Instagram, og at han har banket en mand med en billardkø.
Gucci Mane

Gucci Mane med det borgerlige navn Radric Davis, er blevet en noget nær mytisk skikkelse på den internationale rapscene. Han har opfundet sin egen unikke ghettogenre, og er en af pionerende, der for alvor fik subgenren trap naglet fast på verdenskortet. Gucci Mane er dog ikke udelukkende kendt for sit musikalske talent. Hans hang til kriminalitet og interesse for mode, har også været genstand for massiv debat. Han har skudt en mand, banket en mand med en billardkø, og lavet en omdiskuteret kampagne for modebrandet Gucci.

Hvem er Gucci Mane – fra narkobaron til stjernerapper

Det kan være svært at identificere lige præcis, hvad det er, Gucci Mane kan, men kan, det kan han. Han er trap-genrens ukronede konge, han har indtaget popverdenen med storm, og han leverer den ene feature efter den anden med nogle af tidens største kunstnere, men hvordan forvandlede han sig fra narkobaron til populær rapstjerne?

Radric Delantic Davis blev født den 12. februar i 1980 i Bessemer, Alabama. Han voksede op med sin mor og halvbror i et område, som var præget af en høj grad af kriminalitet. Hans far Ralph Everett Dudley arbejdede på et lokalt kraftværk, mens moderen arbejdede som socialrådgiver og lærerinde. Davis’ far havde dog markante problemer med lovens lange arm, da han supplerede lønnen hos kraftværket ved at sælge kokain. Dette betød at Davis’ far konstant var på flugt fra politiet, hvorfor han stort set aldrig var tilstede. Davis havde altså et distanceret forhold til sin far, som kun sjældent besøgte ham. Forholdet mellem far og søn blev definitivt ødelagt, da Davis’ far fik to nye børn med en anden kvinde, og som resultat heraf begyndte at nedprioritere Davis. De sporadiske besøg ophørte, og relationen blev nedbrudt.

I 1989 flyttede Davis og hans mor til Atlanta, hvor Davis begyndte på Cedar Grove Elementary School. Det blev startskuddet til hans ofte omdiskuterede kriminelle løbebane, som den populære rapper først for nyligt har lagt på hylden.

En hæsblæsende kriminel løbebane

Davis klarede sig fint i skolen, men da han sammen med sin halvbror Victor Davis, begyndte at sælge cannabis på skolen, fik han smag for de lettjente penge, som kriminalitet kunne sikre. I ottende klasse startede han sin karriere som narkohandler.

Hobbyen som narkohandler blev til en karrierevej, da han startede på Ronald E. Mcnair High School i Atlanta. Her blev han hurtigt en populær skikkelse, og populariteten gjorde det nemmere at sælge stoffer. Selvom Davis havde solgt stoffer i to år, havde han aldrig været ude for en voldsepisode. Det ændrede sig i 1995, da han var femten år. En dag hvor Davis’ kom cyklende hjem fra skole, blev han stoppet af en mand, som truede ham med en pistol. Manden stjal alt hvad Davis havde af værdi, og episoden førte til, at Davis erhvervede sig et håndvåben. Kriminalitet blev herefter hans levebrød, og flere lignende episoder har udspillet sig siden.

Læs også: Kanye – gal eller genial?

 

En kort tidslinje over Gucci Manes mest iøjnefaldende lovovertrædelser

  • April 2001: Gucci Mane’s første tur bag tremmer var i 2001, hvor rapperen blev arresteret for besiddelse af kokain. Han blev her idømt 90 dage i fængsel.

  • Maj 2005: Da Gucci Mane’s fejde med Jeezy (tidligere Young Jeezy) var på sit højeste, forsøgte fem mænd at røve Gucci Mane grundet uenigheder omkring rettighederne til sangen ”Icy”, som de to rappere producerede sammen. De fem mænd forsøgte at overfalde Gucci, og Gucci skød en af mændene i, hvad han senere forklarede, som selvforsvar. Pookie Loc med det borgerlige navn Henry Clark III var offeret, og han blev tre dage efter episoden fundet død på en lokal skole. Herefter blev Gucci arresteret, men betalte den 24. maj 100.000 dollars i kaution. Betalingen faldt samme dag som hans debutalbum ”Trap House” udkom. I januar 2006 blev drabsefterforskningen henlagt, da der ikke kunne forefindes tilstrækkelige beviser i sagen.

  • Juli 2005: I juli 2005 blev Gucci Mane arresteret i Miami, for et overfald der fandt sted tidligere samme måned. En promoter som havde besøgt ”Big Cat Records”, som var det pladeselskab Gucci var tilknyttet på dette tidspunkt, havde anmeldt ham for overfaldet. Promoteren anklagede Gucci for at have tæsket ham med en billardkø efter en overophedet diskussion. Gucci blev senere fundet skyldig i anklagerne, og blev idømt 6 måneders fængsel. Han var rent faktisk i fængsel for denne forbrydelse, da sagen omkring mordet på Pookie Loc blev henlagt.

  • April 2011: Gucci Mane bliver arresteret for et overfald. Dette efter han inviterede en kvinde på morgenmad udenfor et indkøbscenter i Atlanta. Kvinden indvilligede i at køre med i Gucci’s Hummer, hvorefter Gucci tilbød hende 150 dollars for at tage med hen på hans hotel. Kvinden afviste tilbuddet, hvilket ikke faldt i god jord hus stjernerapperen. Da hun afviste ham, lænede han sig imod passagersiden, åbnede døren og skubbede den sagesløse kvinde ud mens bilen kørte.

  • Marts 2013: I marts 2013 udsendte Atlanta politi en arrestordre på Gucci Mane, da han havde angrebet en fan, som forsøgte at tage et billede med ham. James, en amerikansk soldet, som var til stede på Harlem Night Club, stod og talte med Gucci’s bodyguard uden for V.I.P området, og forhørte sig om muligheden for at få taget et billede med rapperen. Forespørgslen fremprovokerede, at Gucci angreb manden med en champagneflaske. Manden fik en stor flænge i hovedet, og blev øjeblikkeligt kørt til Grady Memory Hospital, hvor han blev syet med hele 10 sting og fik konstateret hjernerystelse.

  • Maj 2014: I maj 2014 erkendte Gucci Mane sig skyldig i våbenbesiddelse. Han accepterede en aftale og dommen lød på 3 år og 3 måneders fængsel. Gucci Mane blev dog løsladt allerede i maj 2016 efter at have tilbragt 2 år i fængsel. I et interview kort efter løsladelsen, forklarede han forfatter og journalist Malcolm Gladwell, at tiden i fængslet havde reddet hans liv: ”I was outta control (…) I wouldn’t want to do it over, but in hindsight it helped me.”

Siden løsladelsen i 2016 har Gucci Mane holdt sig på den rigtige side af loven. Han har droppet stofferne og lagt alkohol på hylden, og virker til at have overvundet trangen til kriminalitet.

 

Den omdiskuterede kampagne med Gucci

Man kunne næsten ikke forestille sig en bedre samarbejdskonstellation end samarbejdet mellem Gucci Mane og det førende italienske modehus – Gucci. Problemet ved samarbejdet var dog, at modehuset Gucci kort tid forinden, havde bevæget sig ud i en forfærdelig modvind, da de fik den verdensomspændende ’blackface’ skandale til at blusse op på ny.

Gucci havde lanceret en sweater, der ved første øjekast lignede en helt almindelig strik med rullekrave. Hvad man ikke umiddelbart kunne se var, at der var indbygget en sort maske med en ildrød mund, man kunne trække op over ansigtet. Trøjen blev dog hurtigt hevet af markedet, fordi dens design mindede om det såkaldte blackface, hvor man med sort ansigt og rød mund illuderede en sort person. Trøjen vækkede ramaskrig, og Gucci blev anklaget for at arbejde med racistiske og stødende motiver.

Et år efter var der stadig mange, som ikke havde tilgivet Gucci for deres blackface-fejltrin. Derfor skabte det heftig debat da Gucci Mane pludselig blev frontfigur i en spritny Gucci-kampagne. Mange var af den opfattelse, at en sort rapper ikke burde associere sig med det italienske luksusmærke. Det var trap-kongen dog langt fra enig i. Han så det som en sejr, at Gucci bad ham om at være med i deres reklamekampagne:

”Jeg vil ikke sige, at de har brug for mig, men jeg mener, at det klart er en 360 i sammenligning med det forhold, vi havde tidligere, hvor de sagsøgte mig flere end 100 gange, til nu hvor de omfavner mig, og vi teamer op. Det er dope”, sagde Gucci Mane i et interview med radioværten Ebro på Hot 97.

Han slog dog i samme åndedrag fast, at han var lige så sur som mange andre, da Gucci’s omdiskuterede sweatere ramte butikkerne. Han mente dog samtidig at hans deltagelse i kampagnerne, var med til at skabe en meningsfuld forandring for både sorte og modeindustrien som helhed.

 

Du kan købe Gucci Mane’s brugte tøj på Instagram

Tidligere i år annoncerede den danske rapper Kesi, at han ville sælge sit brugte tøj på en Instagram-profil oprettet til formålet. Om Gucci Mane har ladet sig inspirere af danskeren er uvist, men rapkongen fra Atlanta har i hvert fald igangsat et lignende projekt. Gucci Mane har startet profilen Wobsters Closet i samarbejde med sin kone, Keshia Ka’oir.

Som de begge annoncerede via deres respektive Instagram-profiler, så kan man på profilen Wobsters Closet følge med i, hvilke varer det celebre par sætter til salg. Selve salget af varerne foregår dog på webshoppen af samme navn.

Besøg Wobsters Closet her.

Parret bedyrer desuden, at alle de produkter som kan købes på siden, er købt af Keshya og Gucci Mane selv. Nogle af produkterne er spritnye, og andre har parret selv gået med. Der er et hav af produkter til salg på webshoppen og mærkerne er blandt andet Balenciaga, Gucci, Versace, Louis Vuitton, Dolce Gabbana og Tom Ford.