Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Run DMC

Historien om hiphopgruppen der ændrede kulturen for evigt
Run DMC

I 1980’erne teamede en gruppe unge fyre fra Hollis, Queens, New York City, op om at stifte en hiphopgruppe. Deres gruppe skulle på sigt vise sig at være banebrydende innovative og ændre hiphopkulturen for bestandigt samt ændre spillereglerne for rappere og deres muligheder for indkomst gennem samarbejde med designere og anerkendte brands. Den legendariske hiphopgruppe, der er tale om, er Run DMC.

Run DMC består af Jason Mizell, Darryl McDaniels og Joseph Simmons. Gruppen opfattes af mange som en af de mest indflydelsesrige grupper i hiphoppens historie og i hiphopkulturen. De har været pionerer for new school hiphop-genren sammen med blandt andre Beastie Boys og LL Cool J. Et andet punkt hvor de gik forrest, var ved gruppens fokus på forholdet mellem DJ’en og MC’en - altså det vigtige samarbejde mellem en DJ, der ligger grunden for det MC’en rapper henover. Og så må vi ikke glemme at nævne deres stil og hvilken betydning, den har haft for eftertidens rappere.

Fra Two-Fifth Park til Billboard 100

En tilsyneladende tilfældig park har spillet en kæmpe rolle i hiphoppens historie. Parken Two-Fifth Par i Hollis, Queens, var stedet hvor DJ’s tilbage i 1980’erne mødtes for at battle. Det førte til at MC’erne (kaldenavnet for rappere dengang) også kom i parken.

Joseph Simmons startede med at rappe på grund af sin storebror Russell Simmons, der på det tidspunkt var DJ for en fyr ved navn Kurtis Blow. Inden længe begyndte Joseph og Kurtis at rappe sammen. Det ene førte til det andet, og efter at have flyttet sit fokus fra sport til en dj-pult var gruppens andet medlem, Darryl McDaniels, nem at overtale for Joseph. De to begyndte at hænge ud sammen i netop Two-Fifths Park i håb om at få mulighed for at rappe for nogle af de DJ’s, der ofte spillede der. En af de DJ’s der ofte spillede der gik under kunstnernavnet ”Jazzy Jase”, men bar det borgerlige navn Jason Mizell. Der har vi alle tre hovedpersoner samlet for første gang i Two-Fifth Park, men der skulle gå nogle år, før de producerede musik sammen.

Run DMC

Joseph havde tidligere forsøgt at overtale sin bror, Russell, til at hjælpe med at producere et track for ham og McDaniels, men han ville ikke hjælpe dem, fordi han ikke brød sig om måden, McDaniels rappede på. Men i 1983 lykkedes det dem at få Russell overtalt. De rekrutterede i den forbindelse Jason Mizell, som de havde mødt i Two-Fifth Park nogle år forinden, som deres DJ. Han gik nu under kunstnernavnet Jam Master Jay.

Navnet, Run DMC, stammer fra Joseph’s DJ-navn, DJ Run. Navnet opstod under samarbejdet med Kurtis Blow, hvor han, Joseph, gik under navnet ”DJ Run, Son of Kurtis Blow”. Run kombinerede de så med McDaniels’ ”Devastating Microphone Controller” – DMC. Bum! En af hiphop historiens mest skelsættende grupper, Run DMC, var født.

Lad os tage en hurtigt opridsning af gruppens albums, en lyn-diskografi om man vil: I 1983 skrev gruppen kontrakt med Profile Records og kort efter udgav de singlen ”It’s like That/Sucker MC’s”. Året efter, i 1984 udgav de albummet ”Run DMC”. Drengene sad ikke på deres hænder og allerede i 1985 udgav de albummet ”King of Rock”. På albummet begyndte gruppen at lege med at blande flere genrer. Eksempelvis er albumtitlen en reference til nummeret ”Can I Rock It Like This” der er samplet med rockmusik, mens tracket ”Roots, Rap, Raggae” (et anerkendende nik til Bob Marleys ”Roots, Rock, Raggae”) blander rap og dancehall. MTV var blevet en ting i mellemtiden og musikvideoen til ”Rock Box” var den første hiphop video, der nogensinde blev vist på kanalen.

Run DMC

1985 er også året, hvor filmen ”Krush Groove” udkommer. Den handler om, hvordan Russell Simmons opbygger sit pladeselskab Def Jam Recordings. Run DMC er med i filmen sammen med blandt andre Prince, LL Cool J og den første succesfulde, hvide rapgruppe ”Beastie Boys”. Filmen markerer klart, hvordan hiphop-kulturen stadig blev mere og mere populær i tiden.

I 1986 udgav Run DMC deres tredje album ”Raising Hell”. Pladen opnåede dobbelt-platin. Run DMC er i øvrigt den første hiphop-gruppe nogensinde, der har modtaget en Guldplade og efterfølgende en Platinplade (red. musikerpriser). Run DMC er måske mest kendt for “It’s Tricky”, ”King of Rock” og ”Walk This Way” lavet i samarbejde med det legendariske rockband Aerosmith. Udgaven med Run DMC lå i øvrigt bedre placeret på Billboard 100 listen end Aerosmiths egen originale udgave af nummeret. ”Raising Hell” er Run DMC’s mest sælgende album, som ved sin udgivelse solgte albummet over 3 millioner eksemplarer alene det første år.

Run DMC

Højt at flyve, dybt at falde

I 1988 udgav Run DMC albummet ”Tougher Than Leather”, der indeholder tracks som “Beats to the Rhyme”, ”Mary, Mary” og “Run’s House”. Sidstnævnte skal senere ligge navn til en TV-serie, hvor man følger Run og hans familie. Albummet bliver ikke taget lige så godt imod som de tidligere, og det begynder at gå lidt ned af bakke.

I 1990 udgiver gruppen ”Back from Hell”, der får en sønderlemmende kritik, og beskrives som deres dårligste album hidtil. Desværre er det ikke kun på musiksiden, det begynder at gå ned af bakke. Også i deres personlige liv har de tre medlemmer af Run DMC deres at bakse med. McDaniels begynder at få lidt for meget at drikke, Jason kører først alvorligt galt, men overlever for derefter i en anden episode at blive skudt to gange, og også denne gang overleve. Simmons bliver anklaget for at have voldtaget en collegestuderende i Ohio. Det hele begynder at falde lidt fra hinanden og gruppens tre medlemmer vender øjnene mod kirken for at forsøge at finde stabilitet. Joseph Simmons bliver nogle år senere rent faktisk præst. Deres nylige tilknytning til kirken kan høres i lyden på deres næste album efter et par års pause, ”Down with the King”.

Run DMC får som gruppe en brat ende, da Jam Master Jay bliver skudt og dræbt i sit musikstudie (hvor blandt andet 50 Cent har indspillet tracks) i Queens, New York, i 2002. Siden har der været lejlighedsvise reunions, blandt andet i 2012 i forbindelse med Jay-Z’s ”Made in America”-festival.

It’s all about the looks

De tidligere rappere som Afrika Bambaataa og Grandmaster Flash havde en tøjstil, der mest af alt mindede om det tøj, discodanserne og glamrockerne foretrak: stramme læderbukser, skjorter åbnet til midt på brystet, store hatte, rhinsten, læderstøvler. Men det skulle tre up and coming rappere snart ændre for altid. Run DMC var forgangsmænd i at indføre en mere street stil og kultur i hiphoppen. De gik med store Cazal briller, Kangol hatte, læderjakker, varsity jakker, store rope-guldkæder og Adidas sneakers. Især Adidas er unik for Run DMC. På pladen ”Raising Hell” finder man tracket ”My Adidas”, som førte til en sponsoraftale med Adidas på 1,6 millioner dollars, hvilket var meget nyt og banebrydende for sin tid. Samme år som sponsoraftalen blev indgået, løftede det salget af Adidas Superstar til en halv million par alene på det amerikanske marked. I dag er sponsoraftaler og samarbejder mellem brands, designere og rappere et helt almindeligt, indgroet og nærmest uundgåeligt fænomen i musikbranchen.

Gruppens stil kom til at definere de næste årtiers stil inden for hiphopkulturen, og man kan i dag fortsat trække referencer fra hiphop og rapkulturen til Run DMC’s stil.

Hvis du vil kopiere Run DMC’s ikoniske stil, kan du svinge forbi din qUINT og shoppe Adidas sneakers, baggy pants og varsity jackets.

Discografi:

Run DMC (1984)
King of Rock (1985)
Raising Hell (1986)
Tougher Than Leather (1988)
Back from Hell (1990)
Down with the King (1993)
Crown Royal (2001)