END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499*
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499*
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Inspiration i filmens verden

Man kan hente inspiration til sin garderobe og styling af sine outfits mange steder: på Instagram, på gaden, i magasiner og i film. I denne artikel har vi udvalgt en række film, som vi synes, er værd at tage i betragtning både, fordi det er gode film, men mere nærværende i denne sammenhæng fordi stylingen i hver enkelt film er interessant. Læs videre hvis du vil have en anbefaling til en god film og/eller et tip til garderobeinspiration.

Disclaimer: vær opmærksom på, at det måske ikke kan undgås, at der findes en uintentioneret spoiler omkring en eller flere film i forhold til handling eller plot. Here goes!

Inspiration i filmens verden

KIDS

En ikonisk film fra 1995, med skelsættende styling af streetwear, der på det tidspunkt stadig var et forholdsvist nyt begreb. Filmen i sig selv bærer egentligt et ret dystert budskab. Den handler om Telly, der bor i New York, og hans jagt på sex med jomfruer. Det hele tager en mørk drejning, da et af hans tidligere bekendtskaber opdager, at hun er HIV-positiv.

Ser man bort fra det dystre budskab, er det en flot film om både ungdom og det at være ung i en storby, og så er der super flot styling af den helt tidlige streetwearkultur. Stylingen i filmen er blevet et ikon for netop, hvordan ungdomskultur tog sig ud i 1990’erne. For at understrege dette kan nævnes, at Supreme lavede en hel serie af items i forbindelse med filmens 20 års jubilæum i 2015 for at hylde stilen.

Du rammer stilen fra Kids med grafiske t-shirts fra eksempelvis Non-Sens, Butter eller Pleasures, baggy pants fra Butter, hoodies, gerne med zip, fra Le Baiser eller Carhartt, chunky sko som eksempelvis Adidas Campus 00’s. Alt tøj er båret oversized i filmen, så hvis du vil ramme stylingen spot-on, skal du size en gang eller to op.

Shop BUTTER GOODS

Shop BUTTER GOODS

<
>
Inspiration i filmens verden

BOYZ N THE HOOD

Tre vokser op alene med sin mor i Inglewood, Californien, men da Tre kommer i slagsmål i skolen, vurderer hans mor, at det er bedst ikke længere at blive i det socialt belastede Inglewood. Tre bliver sendt hjem til sin far, der bor i Crenshaw i South Central nabolaget. Et nabolag der heller ikke just er sukkersødt. I Crenshaw møder Tre sine gamle venner, Darrin, Ricky og Chris. De er på forskellige baner i livet. Én er spået en stor fremtid som running back, Tre selv vil gerne på college, og Darrin er blevet medlem af banden Crips efter et fængselsophold. Når man siger Crips, nævner man også ofte dødsfjenden Bloods – og det er også tilfældet her. Der opstår naturligvis en strid mellem de to rivaliserende bander, der fører til drive-by skyderier, dødsfald og drama.

På rollelisten finder man blandt andre Cuba Gooding Jr. og Ice Cube. Ice Cube, der i øvrigt også har fremført en sang skrevet af Dr. Dre, der også bærer navnet ”Boyz-n-the-Hood” som en del af rap-gruppen N.W.A., hvilket i øvrigt danner en fin bro til den næste film, men inden da; stylingtips fra ”Boyz n the Hood”.

Få looket med workshirts fra Carhartt WIP og/eller ternet skjorte fra Dickies, meget gerne åben over en hvid t-shirt, stylet med Dickies 874 workpants. Er du mere til jeans passer Alaska fra Non-Sens eller Le Baiser’s model Colmar også fint til looket. Sæt prikken over i’et med fitted caps fra New era. Er du ikke så heldig stillet, at du har hovedet til fitted caps, gør en almindelig baseball cap også tricket i forhold til at ramme looket.

Shop Carhartt WIP

Shop Carhartt WIP

<
>
Inspiration i filmens verden

STRAIGHT OUTTA COMPTON

Filmen om den legendariske rap-gruppe N.W.A.’s historie og gennembrud. I 1986 herskede der kaotiske tilstande i Compton bydelen i Los Angeles, Californien på grund af bander, narkotikahandel og politivold. Dr. Dre og Eazy skriver hittet ”Boyz-n-the-Hood” om tilstanden på gaderne og urolighederne. I 1988 udgiver gruppen deres debutalbum ”Straight Outta Compton”.

Gruppen oplever politichikane grundet deres racemæssige ophav, hvilket fører til, at Ice Cube skriver nummeret ”Fuck tha Police”, som de bliver bedt om ikke at spille, fordi det opildner til optøjer – stærk lyrik! Filmen er den sande historie om en voldsom og voldelig periode i amerikansk historie, men det er også historien om nogle af grundlæggerne af gangsterrap, hvorfor de gjorde, hvad de gjorde, hvordan de gjorde det, og hvorfor det hele endte brat med interne intriger og kampen om pladeselskaber og store penge.

Filmen portrætterer meget præcist både perioden og N.W.A.’s historie. Der er faktisk gjort så meget for at ramme så præcist som muligt, at Ice Cube spilles af Ice Cubes søn, O’Shea Jackson Jr.

Få stilen med Dickies Workpants i enten sort eller sand kombineret med en workshirt fra Carhartt WIP eller Dickies, alternativt passer en ternet skjorte fra Carhartt WIP eller Obey også godt ind i stylingen. Eisenhower jacket fra Dickies kan også gøre tricket frem for eller udover en skjorte. Tag Vans Old Skool på fødderne. Som tilfældet med ”Boyz n the Hood” giver en baseballkasket det sidste til looket.

Shop Dickies

Shop Dickies

<
>
Inspiration i filmens verden

LA HAINE

Mange film om Paris handler om byens skønhed og romantik, det gør denne film ikke – tvært imod. Den handler om underklassen og det upolerede, rå og beskidte Paris. I filmen, med Vincent Casell i hovedrollen, følger man en gruppe unge mænd fra en forstad til Paris.

En ung mand bliver slået ihjel af politiet, hvilket fører til optøjer og uroligheder. Under urolighederne forsvinder en politimands tjenestepistol. De tre unge mænd i hovedrollerne bliver hvirvlet ind i urolighederne, og man følger deres færden gennem et lille døgn. Den forsvundne tjenestepistol dukker pludselig op igen i en af de unge mænds varetægt, og det skal vise sig at få skæbnesvangre og fatale konsekvenser.

Filmen er rigtigt flot lavet, og den er udelukkende sort/hvid, hvilket bidrager positivt til såvel de æstetiske skud og scener, som det understreger det dystre i de alvorlige scener. Der er flere legendariske scener i filmen, men den måske mest ikoniske scene, er scenen, hvor Vincent Casells karakter, Vinz, efterligner Travis Bickle fra ”Taxi Driver” foran spejlet derhjemme. Få stilen fra ”La Haine” med mærker som Carhartt WIP, Lacoste og Reebok. Hvis der er et brand, der gennemsyrer filmen, er det Carhartt WIP. Gå især efter Active jacket, cargopants og Watch Beanie for ægte ”La Haine”-feel. Kør hele tracksuits eller kombiner under- eller overdel med andre elementer fra din garderobe. Både The North Face og Lacoste har leveret nogle rigtigt stærke bud på tracksuits. Adidas har også leveret en klassiker – Firebird og en tech hood, der kan fungere både som overgangsjakke og hoody, begge dele vil passe rigtigt godt i ”La Haine”-stylingen. Gå fuld Adidas på den og smid et par Gazelle på fødderne, eller kør den sikkert hjem med et par Reebok sko.

Hvis man skal sammenligne stemningen i ”La Haine” med stemningen i en dansk film, er ”Pusher” filmene oplagte. Der skabes den samme stemning gennem både opbygningen af filmen og stylingen, dog har forfatteren af nærværende artikel fokuseret på stylingen i ”La Haine” fremfor ”Pusher”, da det blev vurderet at være knap så ”hårdt” og undergrundspræget – det gør dog ikke ”Pusher” filmene dårlige, skal lige siges.

Inspiration i filmens verden

MID90'S

I filmen følger man Stevie, en trettenårig dreng fra Los Angeles. Man følger Stevie hen over en sommer, hvor han forsøger at balancere problemer på hjemmefronten med en bror, der mobber ham og en ulidelig mor. Det fører til Stevies trang til at være væk hjemmefra og lede efter et sted at passe ind, der fører til mødet med nye venner fra skateshoppen Motor Avenue. Plottet i filmen har klare referencer til skatekultur og -stil, hvilket naturligvis også har præget stylingen af filmen. Du kan få stilen fra ”Mid90’s” med oversized fit og baggy pants fra Butter eller modellen Alaska fra Non-Sens og tees med grafiske motiver fra Butter, Carhartt WIP eller 555 Soul, dit skovalg bør være Adidas Campus 00’s eller Vans.

Formentligt bliver ”Mid90’s” en hel generations svar på ”Kids”, og der er da også visse sammenfald i stylingen grundet den tid begge film udspiller sig i samt den tilbagevendende baggy, skate, halvfemser vibe, der hersker i modebilledet for tiden.

Inspiration i filmens verden

Vi var jo nødt til at begrænse os, men alligevel vil vi lige nævne to ekstra kilder til inspiration her. Du kan finde god inspiration til pasformer og spændende silhuetter i filmen ”Call me by your name”, og så er serien ”Snowfall” yderst anbefalelsesværdig både, fordi den er god, flot lavet, og så er stylingen on point. Meget af ”Snowfall” udspiller sig i øvrigt i Los Angeles og har berøringsflade med nogle af nabolagene og miljøerne, hvor både” Boyz n the Hood” og ”Straight Outta Compton” udspiller sig.

Et godt tip helt generelt, som også er en fællesnævner for stylingstipsene for flere af filmene, er at købe klassisk i forhold til basiselementer i garderoben og så flippe lidt mere ud med lettere items og accessories. Det er altså en god idé at købe eksempelvis bukser, jakker og hoodies mere klassisk, eksempelvis Carhartt WIP eller Dickies, simple workshirts eller ternede skjorter, og så skeje lidt mere ud med grafiske t-shirts fra Butter, 555 Soul og Non-Sens og så vælg en cap, der larmer lidt mere.

Er du blevet fristet til at opdatere din garderobe med udgangspunkt i en af ovenstående look og filmgarderober, så kom forbi din lokale qUINT eller find dit næste filminspirerede outfit online på vores webshop.