Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

The North Face Gore-Tex jakke

The North Face Gore-Tex jakke

En af de ting der skal highlightes denne sæson er The North Face Gore-tex jakke. Et stærkt look med den berømte Gore-tex teknologi, som du kan læse mere om herunder.

Hvad er Gore-Tex?

Gore-Tex er en PTFE (polytetraflourethylen) membran. Gore-Tex materialet er elastisk, stærkt og ekstremt modstandsdygtigt overfor mange kemikalier.

Membranen er ekstrem tynd, bare brøkdele af en millimeter tyk og er det man kalder semipermeabel (halvgennemtrængelig). Det betyder at vand i dampform, kan passere igennem membranen, mens vand på dråbeform ikke kan komme igennem. Dette kan lade sig gøre da der er en forskel på størrelserne på molekylerne. Et danmpmolekyle er flere størrelsesordener mindre end vand på dråbeform. Vand har en overfladespænding, som gør at vandmolekyler samles i vanddråber, som er mange gange større.

The North Face Gore-Tex jakke

Gore-Tex blev opfundet i 1969 og bruges i dag i et væld af forskellige produkter. Den vigtigste og mest effektive element i Gore-Tex, er membranen som typisk ikke er synlig. Den er dog fuldstændigt afgørende for funktionaliteten og de tekniske egenskaber i Gore-Tex. Bob Gore opfandt i 1969 en metode til at ekspandere polytetrafouretylen til et materiale som er mikroporøst. Materialet, PTFE, endte med at have en unik kombination af egenskaber. Inden Gore-Tex fandtes der materialer, som var åndbare (tillader vanddamp at slippe igennem) og andre materialer som var komplet vandtætte. Men ingen materialer som havde begge dele. Det kom med Gore-Tex.

Materialet har hulrum, eller porer, mellem materialets fibre. Hulrummene er 20.000 gange mindre end størrelsen på en vanddråbe, men alligevel 700 gange større end molekylerne i vanddamp. Dette gør Gore-Tex fuldstændigt vandtæt og samtidigt tillader det fugt at komme ud.

Det har også vist sig at Gore-Tex har flere andre egenskaber, som kemikalie- og temperaturbestandighed, elektrisk isolationsevne og stor slidstyrke, som gør at der hver dag findes nye anvendelsesområder for Gore-Tex. For at de unikke egenskaber kan videreføres til en jakke eller nogle bukser, lamineres Gore-Tex membranen fast til stoffet. Det yderste lag stof er typisk imprægneret, hvilket gør at vanddråberne preller af og ruller ned af tøjets yderside.